Ο Θεατρικός Μόντης            Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά τον Κώστα Μόντη            Λογότυπο            Η Unesco θέτει υπό την αιγίδα της το έτος Κώστα Μόντη            Κώστας Μόντης 100 Χρόνια από την γέννηση του             Η γλώσσα του Κώστα Μόντη - Γιώργος Μπαμπινιώτης            Ο Θεατρικός Μόντης στην Λεμεσό            Ετήσιο Μνημόσυνο του ποιητή Κώστα Μόντη            2014 Έτος Κώστα Μόντη - Εκδηλώσεις            Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2014            Γράμματα στη μητέρα - Μονόλογος του Κώστα Μόντη             Ημερίδα στην Αθήνα για τον ποιητή Κώστα Μόντη            Η Ελλάδα του Κώστα Μόντη            Επιστημονική ημερίδα: Ο Κώστας Μόντης και η Μόρφου            Ημέρα Ποίησης - Κώστας Μόντης 100 Χρόνια σ αυτή την μακρυνή γωνιά            Ημερίδα αφιερωμένη στον Κώστα Μόντη στην Σικελία στις 12 Μαΐου             Ο Κώστας Μόντης και ο Μουτουλλάς            Φιλολογικό Μνημόσυνο            Γράμματα στη Μητέρα - Αντικατοχική Εκδήλωση 17.07.2014            Καταστατική Συνάντηση             Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη ανακηρύχθηκε το 2014           

Φιλολογικό Μνημόσυνο 10.04.2013

10/04/2013


Το Ίδρυμα "Κώστας Μόντης" σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Δομετίου διοργάνωσαν το ετήσιο Φιλολογικό  Μνημόσυνο στην μνήμη του ποιητή Κώστα Μόντη. 
Την κεντρική εισήγηση της βραδιάς έκανε ο ποιητής Νίκος Ορφανίδης, με θέμα "Τα ποιήματα του Άστεως στον Μόντη", με εκτεταμένη αναφορά στο ποίημα του Μόντη «Λευκωσιάτικο λεωφορείο», του 1960:

«Αυτό το βραδυνό λεωφορείο των εφτά
που μας προσμένει να μας πάη
έπειτα από τον κάματο της μέρας
στα σπίτια μας,
με τις πολυάσχολες, βασανισμένες μας γυναίκες
και τον εκνευριστικό θόρυβο των παιδιών.
Είμαστε τόσο κουρασμένοι
και πέφτουμε τόσο βαρειά στα καθίσματα
και κάνουμε στο ημίφωτο
αργές, βαρυεστημένες, άψυχες κουβέντες.
Όπως θα θυμάσαι
αυτό τό λεωφορείο μάς είχε συνδέσει
κι ακόμα και τώρα αυτό μάς συνδέει.
O σύνδεσμος αρχίζει μονάχα όταν μπούμε,
κι όταν βγούμε σύνδεσμος δεν υπάρχει πια.
Θα πης τι σύνδεσμος οι δυο κουβέντες
"πώς πήγε η μέρα σήμερα,
νωρίς μάς άρχισαν οι ζέστες"
Κι όμως νομίζω υπάρχει.
Όταν ένα κι άλλο κι άλλο βράδυ
δεν συναντηθούμε στο λεωφορείο
θα το καταλάβουμε αυτό ή εσύ ή εγώ.
Η στάση μου παρακάτω. Καληνύχτα».
Συμπλήρωμα των Στιγμών, 1960.

Ποίημα που κατά τον κύριο Ορφανίδη προβάλλει την κατάσταση του τέλματος μιας θλιβερής, μικροαστικής, στερημένης ζωής. Παράλληλα, όμως, αποκαλύπτει τη δύναμη των απλών, των ταπεινών, των ασήμαντων πραγμάτων της καθημερινής ζωής. Tο βάρος που προσλαμβάνουν οι φαινομενικά ασήμαντες συνήθειές μας. Προβάλλει και φωτίζει, έτσι, το ποίημα την άλλη διάσταση της καθημερινότητας που περιφρονούμε, που την παραγνωρίζουμε, την προσπερνούμε ή την υποτιμούμε. Kι ακόμα τη δύναμη και τη βαθύτατη σημασία των απλών σχέσεων επικοινωνίας, σ’ έναν κόσμο απρόσωπο, αδιάφορο, σχεδόν εχθρικό, σε μια ζωή, μουντή, ανώφελη, βασανιστική, ανιαρή, σκληρή.

Στην εκδήλωση απήγγειλαν οι ηθοποιοί Φώτος Φωτιάδης και Ειρένα Αβρααμίδου, η οποία ήταν και η παρουσιάστρια της βραδιάς. 
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Δομετίου.
Την εκδήλωση έκλεισε η χοροδία "Γένεσις" υπό την διεύθυνση της Γιάννας Θαλασσινού, με μελοποιημένα τραγούδια σε στίχους Κώστα Μόντη. 

φωτογραφίες