Ο Θεατρικός Μόντης            Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά τον Κώστα Μόντη            Λογότυπο            Η Unesco θέτει υπό την αιγίδα της το έτος Κώστα Μόντη            Κώστας Μόντης 100 Χρόνια από την γέννηση του             Η γλώσσα του Κώστα Μόντη - Γιώργος Μπαμπινιώτης            Ο Θεατρικός Μόντης στην Λεμεσό            Ετήσιο Μνημόσυνο του ποιητή Κώστα Μόντη            2014 Έτος Κώστα Μόντη - Εκδηλώσεις            Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2014            Γράμματα στη μητέρα - Μονόλογος του Κώστα Μόντη             Ημερίδα στην Αθήνα για τον ποιητή Κώστα Μόντη            Η Ελλάδα του Κώστα Μόντη            Επιστημονική ημερίδα: Ο Κώστας Μόντης και η Μόρφου            Ημέρα Ποίησης - Κώστας Μόντης 100 Χρόνια σ αυτή την μακρυνή γωνιά            Ημερίδα αφιερωμένη στον Κώστα Μόντη στην Σικελία στις 12 Μαΐου             Ο Κώστας Μόντης και ο Μουτουλλάς            Φιλολογικό Μνημόσυνο            Γράμματα στη Μητέρα - Αντικατοχική Εκδήλωση 17.07.2014            Καταστατική Συνάντηση             Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη ανακηρύχθηκε το 2014           

Φιλολογικό Μνημόσυνο

22/03/2012


Ο Δήμαρχος Δρ Κώστας Πέτρου μαζί με τον Φώτο Φωτιάδη και τον Κώστα Μόντη

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 1ο Φιλολογικό Μνημόσυνο Κώστα Μόντη που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίου Δομετίου την 1η Μαρτίου 2012 στις 7.30μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Κώστας Μόντης» στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίου Δομετίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα Κώστας Μόντης και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατο του, την 1η Μαρτίου 2004.Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Διευθυντής του γραφείου του κ. Α. Κουταλιανός, εκπρόσωποι των κομμάτων, του πρέσβη της Ελλάδος, του ΚΟΑ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κος Κ. Γιωρκάτζης, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κυρία Καμιναρά, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Ιδρύματος «Κώστας Μόντης», η οικογένεια του αείμνηστου ποιητή Κώστα Μόντη, εκπρόσωποι των Τοπικών Οργανωμένων Συνόλων του Δήμου και αρκετοί Δημότες.Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου, ο πρόεδρος του ιδρύματος «Κώστας Μόντης» Δρ. Φώτος Φωτιάδης, ο εκτελεστικός Διευθυντής του ιδρύματος, εγγονός του ποιητή Κώστας Μόντης και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγίου Δομετίου κα. Σοφία Παναγιωτίδου.Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος είπε ότι ο αείμνηστος Κώστας Μόντης υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους δημότες του Αγίου Δομετίου και σαν Δήμος μπορούμε πολλά να κάνουμε αφενός να τιμούν την μνήμη του και αφετέρου να θυμίζουν στις μέλλουσες γενιές ότι ένας από τους μεγαλύτερους λόγιους της δικής μας και της προηγούμενης εποχής, ήταν δημότης μας και κατοικούσε στην οδό Σαλαμίνος στον Άγιο Δομέτιο. Ο Μεγάλος Κύπριος ποιητής ανακηρύχθηκε το 2000 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ως ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες ποιητές, σίγουρα εκείνος που ανανέωσε με τρόπο μοναδικό τη νεότερη λυρική ποίηση και πλούτισε από τη σκοπιά της Κύπρου, τη νεοελληνική ποίηση. Στο πολυδύναμο έργο του έχει καταγραφεί κάθε κραδασμός του νησιού και έχουν αποτυπωθεί όλα τα νοήματα του κόσμου της Κύπρου. Τελειώνοντας ανάφερε ότι ο Κώστας Μόντης υπήρξε ένα πολυσύνθετο ταλέντο που έγραψε δεκάδες έργα ποιήματα διηγήματα, θεατρικά, νουβέλες και μυθιστορήματα εκτός από Ελληνικά σε διάφορες άλλες γλώσσες.

Στη συνέχεια η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Αφροδίτη Αθανασοπούλου και ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Παντελής Βουτουρής έκαναν εισήγηση για το έργο του «Η πρόσληψη της Ιστορίας στην ποίηση του Κώστα Μόντη» και «Τα τρία γράμματα στη μητέρα» αντίστοιχα.

 Ποιητικά αποσπάσματα από τα Γράμματα στη Μητέρα απάγγειλε ο Κώστας Χαραλαμπίδης που ήταν και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.

 Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Αγίου Δομετίου απάγγειλαν επίσης ποιήματα του Κώστα Μόντη, σε διδασκαλία των Φιλολόγων του Γυμνασίου Μαρίας Κιλέ, Β. Διευθύντριας και Στέλλας Ιωακείμ.

Τέλος το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του σε τραγούδια από την Πολιτιστική Χορωδία «Γένεσις» Αγίου Δομετίου υπό τη διεύθυνση της Γιάννας Θαλασσινού, που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στο Δημοτικό Μέγαρο.