Ο Θεατρικός Μόντης            Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά τον Κώστα Μόντη            Λογότυπο            Η Unesco θέτει υπό την αιγίδα της το έτος Κώστα Μόντη            Κώστας Μόντης 100 Χρόνια από την γέννηση του             Η γλώσσα του Κώστα Μόντη - Γιώργος Μπαμπινιώτης            Ο Θεατρικός Μόντης στην Λεμεσό            Ετήσιο Μνημόσυνο του ποιητή Κώστα Μόντη            2014 Έτος Κώστα Μόντη - Εκδηλώσεις            Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2014            Γράμματα στη μητέρα - Μονόλογος του Κώστα Μόντη             Ημερίδα στην Αθήνα για τον ποιητή Κώστα Μόντη            Η Ελλάδα του Κώστα Μόντη            Επιστημονική ημερίδα: Ο Κώστας Μόντης και η Μόρφου            Ημέρα Ποίησης - Κώστας Μόντης 100 Χρόνια σ αυτή την μακρυνή γωνιά            Ημερίδα αφιερωμένη στον Κώστα Μόντη στην Σικελία στις 12 Μαΐου             Ο Κώστας Μόντης και ο Μουτουλλάς            Φιλολογικό Μνημόσυνο            Γράμματα στη Μητέρα - Αντικατοχική Εκδήλωση 17.07.2014            Καταστατική Συνάντηση             Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη ανακηρύχθηκε το 2014           

Ο Δημοσιογράφος Κώστας Μόντης

25/02/2014


Ο Κώστας Μόντης με τη σύζυγό του Έρση, κατά την τελετή βράβευσής του από την Ένωση Συντακτών Κύπρου
Ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου σκιαγραφεί μία άλλη πτυχή του μεγάλου Κύπριου ποιητή, εκείνη του δημοσιογράφου

Του ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση (18/2/1914) του μεγάλου Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη και δέκα από τον θάνατό του (1/3/2004). Με αυτή την αφορμή ο Φώτος Φωτιάδης πρόεδρος του Κοινωφελούς και Επιστημονικού Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος του Κώστα Μόντη εισηγήθηκε όπως το 2014 ανακηρυχθεί Έτος Μόντη με πλήθος εκδηλώσεων να προγραμματίζονται εις μνήμην του.

Η λογοτεχνική προσωπικότητα του ποιητή έχει γίνει ευρύτερα γνωστή και σύμφωνα με του ειδικούς ο Μόντης στα επόμενα χρόνια θα καταστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές του Ελληνισμού, ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνεται το αναγνωστικό κοινό της ποίησής του. Παράλληλα, όμως, κυριαρχεί και η άποψη ότι ο Κύπριος ποιητής σταδιακά θα πάρει μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους ποιητές της εποχής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προσωπικότητα του Κώστα Μόντη όμως δεν περιορίζεται στο πλούσιο ποιητικό του έργο. Μία άλλη πτυχή του ποιητή η οποία παραμένει εν πολλοίς άγνωστη είναι εκείνη του δημοσιογράφου στα νεανικά του χρόνια. Ο ιστορικός και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου μίλησε στην «Κ» για αυτή την άγνωστη όψη της προσωπικότητας του Κώστα Μόντη.

–Κύριε Παπαπολυβίου κάτω από ποιες συνθήκες ξεκινά η ενασχόληση του Κώστα Μόντη με τη δημοσιογραφία;
–Ο Κώστας Μόντης αναχώρησε ατμοπλοϊκώς από την Κύπρο στις 7 Σεπτεμβρίου 1932 για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε αποφοιτήσει από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, δύο μήνες νωρίτερα, όταν πρώτευσε στην τάξη του, παίρνοντας το Γώγειον Βραβείον, «επ’ αρετή και επιμελεία», και εξ ημισείας το Σεβέρειο και το χρυσό μετάλλιο της Κυπριακής Αδελφότητος Αιγύπτου. 


πηγή εφημ. καθημερινή