Ο Θεατρικός Μόντης            Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά τον Κώστα Μόντη            Λογότυπο            Η Unesco θέτει υπό την αιγίδα της το έτος Κώστα Μόντη            Κώστας Μόντης 100 Χρόνια από την γέννηση του             Η γλώσσα του Κώστα Μόντη - Γιώργος Μπαμπινιώτης            Ο Θεατρικός Μόντης στην Λεμεσό            Ετήσιο Μνημόσυνο του ποιητή Κώστα Μόντη            2014 Έτος Κώστα Μόντη - Εκδηλώσεις            Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2014            Γράμματα στη μητέρα - Μονόλογος του Κώστα Μόντη             Ημερίδα στην Αθήνα για τον ποιητή Κώστα Μόντη            Η Ελλάδα του Κώστα Μόντη            Επιστημονική ημερίδα: Ο Κώστας Μόντης και η Μόρφου            Ημέρα Ποίησης - Κώστας Μόντης 100 Χρόνια σ αυτή την μακρυνή γωνιά            Ημερίδα αφιερωμένη στον Κώστα Μόντη στην Σικελία στις 12 Μαΐου             Ο Κώστας Μόντης και ο Μουτουλλάς            Φιλολογικό Μνημόσυνο            Γράμματα στη Μητέρα - Αντικατοχική Εκδήλωση 17.07.2014            Καταστατική Συνάντηση             Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη ανακηρύχθηκε το 2014           

Φώτος Φωτιάδης: «Έτσι γνώρισα τον Μόντη…»

24/02/2014

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ: 90 χρόνια σε 12 μέρες» που πραγματοποιείται με αφορμή το Έτος Μόντη, o Φώτος Φωτιάδης γράφει για την πρώτη του γνωριμία με τον Κώστα Μόντη και τη βαθιά φιλία που τους έδεσε για τα επόμενα 62 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του ποιητή, την 1η Μαρτίου 2004.

«Ο Κώστας Μόντης, με επισκέφθηκε στο πρώτο μου εμπορικό  γραφείο, στην οδόν Ασκληπιού 9, στη Λευκωσία, τέλη του 1942. Ήταν τότε 28 περίπου ετών και εγώ 22, αλλά όλοι με περνούσαν για πολύ μεγαλύτερο. Μου έφερε ένα σημείωμα από τον φίλο και συνεργάτη μου Γιώργο Καμιντζή από τη Μόρφου με το οποίο μου συνέστηνε τον Κώστα Μόντη με τα καλύτερα λόγια.
Ο Καμιντζής ήταν ο προμηθευτής μου με τα περίφημα μορφίτικα φασόλια και άλλα όσπρια τα οποία μου απέστελλε επί πιστώσει και του τα πλήρωνα μετά που τα πωλούσα και εισέπραττα την αξία τους. Ήταν στα πρώτα εμπορικά μου βήματα και η οικονομική του βοήθεια υπήρξε για μένα μεγάλο στήριγμα. Τον εκτιμούσα αφάνταστα. Ήταν στην κυριολεξία ένας Κύριος με το Κ κεφαλαίο,  ένας Άρχοντας με πλούσια ανθρωπιστικά αισθήματα. Γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Τον σεβόμουνα για ό,τι ήταν και τον περιέβαλλα με βαθειά εκτίμηση και αγάπη.